Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ)
                     ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (Σ.Υ.Δ.)
      
          Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) "Το Σπίτι μου"  4 προσώπων με Νοητική Υστέρηση (ΠΝΟΥ),στο Δήμο Π. Φαλήρου στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Αττικής «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013, θεματικός άξονα προτεραιότητας 5 ή 4, της Κατηγορίας Πράξης: Πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού ΑμεΑ ( οργάνωση και λειτουργία Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης – ΣΥΔ)  του Ειδικού Στόχου  βελτίωση της Πρόνοιας για όσους χρήζουν βοηθείας.


Για τη αποπεράτωσή της Σ.Υ.Δ συνέβαλλαν ουσιαστικά :

ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου,
η Europa PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ,
η BSH οικιακές συσκευές Α.Β.Ε. καθώς και πολλοί
ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.


         Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ», είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αριθμό απόφασης 4533/1996,εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υ.Υ.Κ.Α.. Στο πλαίσιο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενης πράξης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 που αφορά την πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού ΑμεΑ λειτουργεί τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).
          Μέσα στα 16 χρόνια συνεχούς δράσης στο χώρο των νέων με αναπηρία , μοιραστήκαμε με τους γονείς των παιδιών μας την αγωνία τους για την διασφάλιση του μέλλοντός τους .Με αυτό το πρόγραμμα ένα όνειρο ετών έγινε πραγματικότητα!!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Σ.Υ.Δ.
Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) λειτουργεί σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο σε μια ήσυχη και ασφαλή γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου. Βρίσκεται στην οδό Αφροδίτης 67 & Κάδμου και ήδη φιλοξενεί πέντε ενήλικες με νοητική υστέρηση. Το πρόγραμμα επιδιώκει  την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των ατόμων που εξυπηρετούνται. Σε αυτό βοήθησε και  η θερμή υποστήριξη των Φαληριωτών συμπολιτών μας που στήριξαν τα άτομα της Σ.Υ.Δ. στις καθημερινές τους δραστηριότητες οι οποίες περιλάμβαναν :ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, μετακινήσεις με Μέσα μαζικής Μεταφοράς αλλά και περιπάτους στην όμορφη πόλη μας.
Σημαντική υπήρξε και η στήριξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου που προσέφερε εθελοντικά την ομάδα τεχνικών του στη διαμόρφωση και τον καλλωπισμό της αυλής της Σ.Υ.Δ.
Καθημερινά στη Σ.Υ.Δ. πραγματοποιούνται οργανωμένα προγράμματα σε ατομική και ομαδική βάση που στόχο έχουν τη ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της αυτονομίας των ενοίκων μέσα από καθημερινές δραστηριότητες αυτόνομης διαβίωσης. Την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων έχει αναλάβει επιστημονική ομάδα του Συλλόγου μας η οποία απαρτίζεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Εργοθεραπευτή, Κοινωνικό Λειτουργό, Ειδικό Παιδαγωγό, Ψυχολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Φροντιστές. Επίσης οι ένοικοι παρακολουθούν εξωτερικά προγράμματα όπως ιππασία, bowling και γυμναστική.
Η διαδικασία που ακολουθείται ώστε να γίνουν οι ένοικοι δεκτοί στη Σ.Υ.Δ περιλαμβάνει αίτηση του κηδεμόνα και αξιολόγηση από την διεπιστημονική ομάδα. Στάδιο προετοιμασίας και αποδοχής του ενοίκου με σκοπό την ομαλή ένταξη και προσαρμογή στο νέο περιβάλλον διαμονής του και Υπογραφή «Συμβολαίου», όπου αναγράφονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ενοίκων και το οποίο υπογράφεται από τον κηδεμόνα.
Ως φορέας ατόμων με αναπηρία πιστεύουμε ακράδαντα ότι πέραν τις απέραντης βαθειάς αγάπης που δίνουμε καθημερινά στα παιδιά μας  οφείλουμε να εξασφαλίσουμε με επαγγελματισμό και συνέπεια  τις άριστες συνθήκες διαβίωσης τους στο χώρο της Στέγης.
Λόγω της διετούς χρηματοδότησης του έργου ζητούμε και τη δική σας συνδρομή για τη συνέχιση του έργου μας!

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Σ.Υ.Δ.   http://www.facebook.com/media/set/?set=a.406290172759782.96307.118984774823658&type=1


Δεν υπάρχουν σχόλια: