Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο Σύλλογος μας

Συνοπτικό Ιστορικό

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αριθμό απόφασης 4533/1996,εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υ.Υ.Κ.Α. και είναι μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος.
Δημιουργήθηκε το 1996 από μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων – από το χώρο της Ειδικής Αγωγής – με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό, μέσω  εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και στόχο την ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.
Τα προγράμματα μας σκοπεύουν ευρύτερα στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη, την κοινωνική ένταξη και προάγουν την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, στοχεύοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Η έδρα μας στεγάζονταν μέχρι το 2010 σε μισθωμένο διώροφο νεοκλασικό κτήριο, στην Πλατεία Αμερικής (Μοσχονησίων 42) και μεταφέρθηκε στο Π. Φάληρο Πλατεία Φιλικής Εταιρείας και Μίλωνος 2.

Στόχοι

Αρχή, που πλαισιώνει το έργο μας, είναι η πλήρης συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Ειδικότερα, τα προγράμματα οργανώνονται με γνώμονα τα παρακάτω:
  • Κοινωνικοποίηση  μέσω δραστηριοτήτων, που προωθούν την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της κοινότητας
  • Δημιουργία ξενώνα για αυτόνομη και ημιαυτόνομη διαβίωση.
  • Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών και εφήβων με αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
  • Συνεργασία με άλλους φορείς για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των ενηλίκων με αναπηρία, ως προς την επαγγελματική απασχόληση, την ανεξάρτητη διαβίωση και την ποιότητα ζωής.

Στελέχωση – Συνεργασίες

          Ο Σύλλογος στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από παιδοψυχίατρο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, καθηγητές ειδικής φυσικής αγωγής λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, μουσικοθεραπεύτρια, δοιηκητικό και βοηθητικό προσωπικό. Συνεργαζόμαστε με οργανώσεις και φορείς της Ευρώπης (European Citizen’s Academy, Ερυθρός Σταυρός της Γερμανίας) και είμαστε μέλος του Free International Network και του International Caravan 2000. Παράλληλα, συμμετέχεχουμε σε προγράμματα της Ε.Ε.
 Επίσης, το έργο τού Συλλόγου υποστηρίζεται από μία μεγάλη και οργανωμένη ομάδα εθελοντών.

Πόροι
          Tα προγράμματα  στηρίζονται σε συνεργασίες με δημόσιους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα με  χορηγίες και δωρεές που διευκολύνουν το έργο μας.
Τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου καλύπτονται από διάφορες δραστηριότητες (λαχειοφόρος, bazaar).
Προγράμματα
Τα προγράμματά μας επιλέγονται και οργανώνονται με βάση τις ανάγκες της ομάδας στόχου, σε ομαδικές ή ατομικές δραστηριότητες. Ο Σύλλογός μας από το 1996 μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει ποικίλα προγράμματα :
v     Αθλητικές δραστηριότητες (Ιστιοπλοΐα - Κολύμβηση – Ποδηλασία – Στίβος – Bowling) με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και σε συνεργασία με Αθλητικά Κέντρα και Δήμους της Αττικής.
v     Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης
v     Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών και εφήβων με
                αυτισμό.
v     Πρόγραμμα Προετοιμασίας για Ημιαυτόνομη Διαβίωση
v     Εκδρομικά και Κατασκηνωτικά Προγράμματα
v     Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών προς τα παιδιά και 
                τους νέους με αναπηρία
v     Συμμετοχή σε εκθέσεις που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση
                του κοινού σε θέματα αναπηρίας.
v     Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Διεθνείς Δράσεις
                 που προωθούν την ένταξη των νέων με αναπηρία

Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης

            Τα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για νέους με νοητική υστέρηση και αυτισμό οργανώνονται από παιδαγωγούς του σωματείου μας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων  και το Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
            Ενδεικτικά, μερικές δράσεις των προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης είναι:
·        Ομάδα μουσικής (ορχήστρα – χορωδία) και ομάδα δημοτικών χορών
·        Ομάδα στήριξης και επικοινωνίας
·        Ψυχοκινητική
·        Παιδαγωγικά παιχνίδια
·        Εργαστήρι δημιουργικότητας – Εικαστικής θεραπείας
·        Εξωτερικά προγράμματα: επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, πολιτιστικά δρώμενα
·        Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων καθημερινής ζωής
·        Club νέων με ποικιλία προγραμμάτων

Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

            Αυτόνομη διαβίωση δε σημαίνει μοναχική διαβίωση αλλά αυτονομία σε αποφάσεις - επιλογές και αυτοδιαχείριση. Είναι υποχρέωση όλων μας, πολιτείας, επαγγελματιών και κηδεμόνων, να υποστηρίξουμε την προσπάθεια των ανθρώπων με αναπηρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια,  στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, αυτόνομα ή ημιαυτόνομα.
            Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ALMA» υλοποιεί το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους και νέες, με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Την εκπαίδευση και στήριξη των συμμετεχόντων αναλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους εξής τομείς:
·        Κανόνες ασφαλούς διαβίωσης, προσωπική υγιεινή,  καθαριότητα
·        Οικιακός προγραμματισμός, μαγειρική, οργάνωση και διαχείριση προσωπικού χρόνου και χώρου – ψυχαγωγία
·        Κοινωνικοποίηση και πρόσβαση στην κοινότητα (αγορές, υπηρεσίες, εκδηλώσεις κ.α.)
·        Κυκλοφοριακή αγωγή

Ημερήσιο Αθλητικό Πρόγραμμα

            Κάθε Σάββατο, από τις 9:00 έως τις 15:00, πραγματοποιείται μια αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα, που συνδυάζει την άσκηση με την ψυχαγωγία και σκοπεύει στην κοινωνικοποίηση.  Η μεταφορά στο χώρο των δραστηριοτήτων γίνεται με ενοικιαζόμενο πούλμαν.
Ενδεικτικά το Ημερήσιο Πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει τα εξής αθλήματα :Iππασία – Γυνιππευτική – Σταυλισμός Bowling Ποδηλασία Κολύμβηση Πεζοπορία Ορειβασία – Αναρρίχηση Στίβος

Εκδρομικά Προγράμματα

            Τα εκδρομικά προγράμματα οργανώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Συνδυάζουν την άθληση, την ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση, την ξεκούραση, την ανεξάρτητη διαβίωση για όλους τους συμμετέχοντες στο μέτρο των αναγκών τους. Έμπειροι παιδαγωγοί συνοδοί αναλαμβάνουν τη στήριξη όλων των εκδρομέων – ανεξαρτήτως βαθμού αναπηρίας. Τα προγράμματα οργανώνονται με γνώμονα τις ανάγκες του ατόμου με αναπηρία και της οικογένειάς του και εξασφαλίζουν την εποικοδομητική και ευχάριστη συμμετοχή  των ενδιαφερομένων.

Αθλητικά και Ψυχαγωγικά Διήμερα

               Ένα ή δύο Σαββατοκύριακα το μήνα πραγματοποιούνται   Αθλητικά
και Ψυχαγωγικά Διήμερα στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον
Άγιο Ανδρέα και στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Sport Camp στο
Λουτράκι.
Οι βραχύχρονης διάρκειας εκδρομές συνδυάζουν αθλητισμό, ψυχαγωγία, επαφή με τη φύση, ενώ προετοιμάζουν για συμμετοχή σε πολυήμερα εκδρομικά προγράμματα, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες της αυτόνομης διαβίωσης.
            Σε συνεργασία με οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού, όπως ο Ερυθρός Σταυρός της Γερμανίας και το European Citizen’s Academy, έχουν οργανωθεί ανάλογα εκδρομικά προγράμματα με την ευκαιρία Πανευρωπαϊκών Συναντήσεων Νέων με Αναπηρία στη Γερμανία, Πολωνία, Μάλτα  και Σουηδία.
Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης
            Από το 2000, στις δραστηριότητές μας εντάσσεται το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις ιδιαιτερότητες των νέων με αναπηρία. Οι μαθητές των σχολείων και οι νέοι με αναπηρία – μέσα από κοινές εκδηλώσεις, εορτές, συναντήσεις και παρουσιάσεις – συνεργάζονται, γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν δεσμούς αμοιβαιότητας και αλληλοκατανόησης.
Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις:
Γίνε εθελοντής σε κάποια από τις δραστηριότητές μας!!!
Έλα στα bazaar με τους φίλους σου!!!
Φέρε τα δικά σου δώρα για την λαχειοφόρο αγορά!!!
Υιοθέτησε μία δραστηριότητα και κάλυψε το κόστος λειτουργίας της!!!
Ρώτησέ μας τι χρειαζόμαστε!!! Σίγουρα την αγάπη σου και το χαμόγελό σου!!!
Στήριξέ μας στο λογαριασμό Τράπεζα Πειραιώς : 017 061 506104470397  9

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ «ALMA»
ΜΙΛΩΝΟΣ 2, ΠΛ. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Π. ΦΑΛΗΡΟ, Τ.Κ. 175 63
ΤΗΛ/ΦΑΞ : 210-9828150/ 210-8664100
ΚΙΝ. : 6932-242414
E-MAIL : info@almatop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: